Tematisk billedshow - Dyrelivet - Nilkrokodille
Gensyn med Afrika

Rejseplan

Dagbøger

Billedgalleri

Billedshows

Baggrundsinformation

 

Denne side blev sidst opdateret 2007.03.12

< Forrige    Tilbage til oversigten    Næste >

Nilkrokodille (Crocodylus Niloticus) er den største af de tre krokodille-arter i Afrika. Nilkrokodillen kan blive helt op omkring 8 m lang og veje ikke mindre end 900 kg. De kan blive op til 100 år gamle.

Krokodiller ses ofte liggende på flod- og søbredder, hvorfra de plasker ud i vandet ved den mindste forstyrrelse - eller måske udsigt til et måltid. Fuldvoksne krokodiller kan faste i et helt år. De kan løbe ganske stærkt, i hvert fald 12-14 km/t, sandsynligvis meget mere. De er også gode og hurtige svømmere, og det er ikke usædvanligt at møde krokodiller adskillige kilometer fra land. Normalt holder de sig ikke neddykket mere end nogle minutter ad gangen, men de kan sagtens holde vejret i en halv time, og, hvis de ligger helt inaktive, kan de være neddykket i helt op til to timer.

Krokodillen sniger sig ind på sit bytte under vandet. Byttet kan være mindre dyr, der vader eller svømmer på vandet, eller som græsser eller drikker i vandkanten. Krokodillen griber byttet med tænderne og trækker det ned under vandet, hvor det drukner og derefter sluges. Byttedyr, der er for store til at blive slugt i ét stykke, bliver flået i mindre stykker, ved at krokodillen vrider sig rundt i vandet. Krokodiller kan æde mennesker, så det er ikke tilrådeligt at bade i områder med krokodiller. Ligeledes anbefales det at holde arme og ben indenbords, hvis man sejler i sådanne områder. Krokodillen er dog langt fra det afrikanske dyr, der har flest menneskeliv på samvittigheden.

Yderligere oplysninger hos Wikipedia på engelsk her.