Tematisk billedshow - Dyrelivet - Zebra
Gensyn med Afrika

Rejseplan

Dagbøger

Billedgalleri

Billedshows

Baggrundsinformation

 

Denne side blev sidst opdateret 2007.02.02

< Forrige   Tilbage til oversigten   Næste >

Der findes tre eller fire arter af zebraer, der igen inddeles i yderligere et antal underarter. Der hersker tilsyneladende en del forvirring om arts- og underarts-inddelingen. Der ser dog ud til at være enighed om, at den zebra-art, der findes i Tanzania, nu skal kaldes Den almindelige Zebra eller Steppezebraen (Equus Quagga), denne art er tidligere kaldet Burchell's Zebra (Equus Burchelli). Der er formentlig tale om underarten Grants Zebra (Equus Quagga Boehmi). Den underart, der nu kaldes Burchells Zebra (Equus Quagga Burchelli), findes kun i Swaziland og Sydafrika. Det er primært stribernes mønster, der adskiller de forskellige underarter.

Zebraen hører til heste-familien. De bliver omkring 140 cm høje og vejer op til ca. 230 kg.

I almindelighed antages, at zebraens kendetegn, de sorte og hvide striber, er camouflage. For nyligt er der dog fremsat teorier om, at det også kan have noget med temperaturregulering at gøre eller beskyttelse mod tsetse-fluer. I øvrigt er striberne ofte brune, især på unge dyr. Striberne udgør et individuelt mønster, lidt som et menneskeligt fingeraftryk. Nogle mener, at zebraerne kan identificere hinanden ved hjælp af striberne.

Zebraer lever typisk i mindre familiegrupper, der igen samles i store flokke. Ofte blander zebraer sig med gnu, især i forbindelse med de store vandringer. Én forklaring herpå er, at zebraen er god til fornemme fare, mens gnuen er god til at finde vand; på denne måde hjælper de hinanden.

Yderligere oplysninger hos Wikipedia på dansk her, på engelsk her.