Opskrift
500 g Mandler
600 g Hasselnøddekerner
500 g Havregryn
500 g Ruggryn
165 g Speltflager
270 g Bygflager
165 g Boghvedeflager
500 g Rosiner
100 g Tranebær
100 g Gojibær
100 g Ristede kokosflager
500 g Mørk chokolade, mindst 70 %, gerne 75-80 %, i pellets eller groft hakket
Målene behøver på ingen måde være nøjagtige.
Mandlerne fordeles på en bageplade og ristes i 40 minutter ved 160° C ved varmluft.
Hasselnøddekernerne fordeles på en anden bageplade og ristes i 30 minutter ved 160° C ved varmluft.
Resten af ingredienserne blandes i en stor skål eller gryde.
De ristede hasselnøddekerner hældes ud på et rent viskestykke og en andet viskestykke lægges over. Nødderne rulles mellem viskestykkerne, så skallerne falder af. Til slut rulles de afskallede kerner fri af skallerne.
Mandlerne og de afskallede nødder kan evt. hakkes groft.
Nødder og mandler afkøles. Når de er helt kolde, blandes de med de øvrige ingredienser. Det er vigtigt, at de er helt kolde; ellers smelter chokoladen.
Denne opskrift giver i alt 4 kg müesli, hvoraf 1600 g er gryn og 2400 g er frugt, nødder og chokolade. Det er således en meget ”rig” müesli med hele 60 % frugt, nødder og chokolade og derfor også forholdsvis dyr.