Tematisk billedshow - Dyrelivet - Afrikansk savanneelefant
Gensyn med Afrika

Rejseplan

Dagbøger

Billedgalleri

Billedshows

Baggrundsinformation

 

Denne side blev sidst opdateret 2007.01.15

< Forrige   Tilbage til oversigten   Næste >

Den afrikanske elefant eller, som den nu kaldes, den afrikanske savanneelefant (Loxodonta Africana) er den ene af i alt tre nulevende arter af elefanter. Tidligere betragtede man nogle mindre elefanter, som især lever i tættere skovbevoksede egne, for at være af én og samme art som den store afrikanske elefant, men nyere genetiske analyser har vist, at disse skovelefanter rettelig bør betragtes som en selvstændig art.

Savanneelefanten er udbredt over det meste af Afrika, men bestanden er gået voldsomt tilbage, især på grund af krybskytteri. Der er en tendens til, at en stigende andel af elefanterne fødes uden anlæg for stødtænder, simpelthen fordi slægtslinier uden stødtænder ikke er udsat for krybskytteri.

Hannerne vejer op til omkring 6500 kg, hunnerne 3500. Hannerne bliver op til 4 m høje, hunnerne op til 3,5 m. Kalvene har en fødselsvægt på 100 kg. Savanneelefanten er det største nulevende landdyr. Elefanter kan blive op til 100 år gamle.

Savanneelefant-hunnerne lever i familieflokke på typisk 10-20 individer, men flokke helt op til 100 individer er ikke usædvanlige. Flokkene består af familiemæssigt relaterede hunner samt deres unger. Hannerne jages ud af familieflokken, når de bliver kønsmodne, og lever derefter alene eller i mindre grupper.

Elefanterne menes at have et temmelig nuanceret sprog, der især består af meget dybe lyde, hvormed de kan kommunikere over adskillige kilometers afstand. Lydene har ofte så lave frekvenser, at det menneskelige øre ikke kan opfatte dem.

Yderligere oplysninger hos Wikipedia på dansk her, på engelsk her.